Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Две жени камикадзе убиха 38 души в московското метро

98 коментара
Две жени камикадзе убиха 38 души в московското метро

Два взрива, предизвикани от жени камикадзе, избухнаха в час пик в понеделник сутринта на две централни станции на метрото в руската столица Москва.

По последни данни загинали са 38 души, а ранените са 73, повечето от които са в тежко или "крайно тежко" състояние по преценка на официалните власти.

В първите минути след взривовете в медиите се появиха слухове за трети, дори за четвърти взрив в метрото, които бързо бяха опровергани.

Главният прокурор на Москва потвърди версията, че атентатите са предизвикани от терористи-самоубийци, а мощността на всеки от двата взрива е била между 1.5 и 4 килограма тротилов еквивалент. Експлозивът е пластичен, натъпкан е бил с метални отломки и пирони за повече поражения и от откритите останки на двете жени е станало ясно, че те са го носили като пояс около себе си.

Не е напълно отхвърлена и версията, че взривовете може да са задействани дистанционно с мобилни телефони.

След атентатите охраната на метрото в Москва бе поета от части на вътрешните войски. Засилено е присъствието на органите на реда по възлови места на руската столица, които спират хора и проверяват личните им документи. Летищата и гарите са с усилена охрана.

Двайсет и четири души са загинали при първия взрив на станция "Лубянка" в метрото, чието название се свързва със сградата на някогашния Комитет за държавна сигурност (КГБ), сегашната Федерална служба за сигурност на Лубянския площад.

Взривът е станал в 07.52 часа московско време. Той е задействан в момента, когато вратите на спрелия влак са се отворили и пътниците са започнали да излизат. Затова пораженията на самия вагон са слаби, но жертвите са много заради струпването на излизащите и качващите се пътници. Самите станции са на голяма дълбочина под земята, което затруднява спасителните работи.

В самия вагон убитите са 15, а на перона – 11. Притеклите се медицински екипи са оказали помощ на ранените, при две трети от които травмите са тежки.

По-малко от час по-късно - в 8.40 ч. местно време - втори взрив избухна на станция "Парк на културата". Загиналите са единайсет души.

Трафикът по основни линии на метрополитена бе прекъснат, а задръстванията в Москва заради отцепването на големи райони от силите на реда е огромно. Тълпи от хора се придвижват пеш по улиците.

От Министерството на извънредните ситуации призоваха мобилните оператори да разпратят на всичките си московски клиенти съобщения да потърсят близките си. Посочени са и адресите на болниците, където са настанени ранените и са превозени телата на загиналите.

До момента никой не е поел отговорност за терористичния акт. Предполага се, че той е дело на кавказки сепаратисти.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

98 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Огледало
    #101

    сами са си го направили.

  2. До Огледало
    #100

    парцал.Толкова и точка!

  3. Printman
    #99

    Бог да ги прости убитите,това е нечувано

  4. kalchomaniq
    #98

    ...бог да ги прости!принтман, кое точно му е нечуваното?

  5. Дядо Петър
    #97

    Но още по-отвратително е, че по двете руски телевизии, които хващам по кабеларката, и лаф не се обелва по въпроса. За разлика от CNN, BBC, пък и по нашите телевизии.Което за пореден път показва, че в Русия нищо не се е променило и тя си остава на светлинни години от истинската демокрация!

  6. Обективен
    #96

    Кремълските джуджета Путин и Медведев ще имат съдбата на Николай ІІ.Не чеченци, а руснаци правят вече атентатите. Не може да крепиш олигархията, да мачкат народа и той все да търпи.Тероризмът е гадно,грозно явление, но в Кремъл да се замислят.Сега очаквам да арестуват хора от опозицията като Каспаров. Може и да го тикнат в затвора. Абсолютната власт покварява абсолютно.Тя не вижда какво недоволство зрее в Русия. Щом не вижда, да си спомни за Николай ІІ.

  7. поп Грую
    #95

    виновните руски империалисти ,коита не желаят да разберат ,че в 21 век не можеш да крепиш империя със силата на терора. Вековния терор на руските империалисти над кавказките народи все по-валко ще им се разминава без отговор.Съчетан с ислямския тероризъм ,отговорът на потисканите ще се изроди в кърваво отмъщение. Изходът -да седнат и да разговарят за политическа независимост на бившите съветски кавказки републики. мужиците изпуснаха тази възможност ,да го направят с цивилизовани местни лидери ,като Джохар Дудаев,преди втората чеченска война на др.полковник Путин. Но никога не е късно да започнат . сега ще им е много трудно

  8. Avatar
    #94

    "Умен", нищо не може да оправдае убийството на обикновенни хора. Като са толкова храбри защо директно не се справят с "Кремълските джуджета ",стиска им само да убиват невинни хора!

  9. бос
    #93

    спада популярността на КГБ-Путин и клонинга му Медведеев. Взривяването на двата блока в москва беше използвано за поредната война с-у чеченците е тяхното изтребление от руските войски. Нищо чудно сега на москва да й трябва още една кървава причина за да се покаже като спасител на Русия. Ех, защо не можеше да се издигне една непробиваема стена окоро Русия, че това си е все така световно зло.

  10. ever
    #92

    Естествено мюсюлманско изпълнение. На Велики понеделник- Бог да прости! И да възмезди нещастниците, които само си мислят,че ще отидат в рая с убийствата си.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.